Investeren in bedrijven

Startende bedrijven hebben in het tweede kwartaal wereldwijd 32 miljard dollar (28,9 miljard euro) aan durfkapitaal opgehaald bij private investeerders. In totaal is in het eerste halfjaar zo’n 60 miljard dollar gestoken in startende ondernemingen.

Hiermee wisten startups maar liefst 50 procent meer kapitaal op te halen vergeleken met de eerste helft van 2014, zo melden consultantsbureau KPMG en CB Insights woensdag.

De toename is met name het gevolg van het feit dat private investeerders er in toenemende mate voor kiezen om jonge bedrijven te financieren die de groeifase voorbij zijn en grotere investeringen vragen.

In Europa werd in totaal 6,6 miljard dollar gestoken in jonge bedrijven, een recordbedrag. De gemiddelde investering steeg van 26,3 miljoen dollar in het eerste kwartaal naar 52,2 miljoen dollar in het tweede kwartaal.

Nederland
Precieze cijfers over Nederland ontbreken, maar Jeroen Welmer, partner bij KPMG, ziet ook in Nederland dat jonge bedrijven hoger gewaardeerd worden en dat er meer geïnvesteerd wordt in startups.

“Ze bereiken, naar ons zeggen, sneller de volgende fase”, aldus Welmer. Zo wordt sneller een hogere omzet geboekt of in het geval van medische startups eerder klinische testen gedaan