Investeren in zonnepanelen op de Amercentrale

Inwoner Geertruidenberg kan investeren in eigen zonnepanelen. Je eigen zonnepanelen op het dak van de Amercentrale. 

Een impressie van zonnepanelen op het dak van de Amercentrale. © RWE

Inwoners van Geertruidenberg kunnen binnenkort investeren in het zonnepark, dat komend voorjaar verrijst op het dak van de turbinehal.

Indi Energie, dochteronderneming van centrale-eigenaar RWE, heeft grootse ambities met zonne-energie. Streven is om in april ruim 2.000 panelen bij de centrale te hebben. Deze zouden goed zijn om voor zo’n 150 huishoudens energie op te wekken. Indi Energie heeft de ambitie om door te groeien naar mogelijk 20.000 panelen in Geertruidenberg. “Of dat gaat lukken, is nog niet zeker”, zegt projectleider Pjotr van den Berg.

Crowdfunding
Van de eerste 2.000 panelen zijn er zo’n 500 beschikbaar voor crowdfunding. Inwoners van de vestingstad en medewerkers van RWE hebben voor een investering van 500 euro een aandeel, bestaande uit drie zonnepanelen. “Crowdfunding is niet noodzakelijk”, verklaart Van den Berg. “Wat niet lukt, vullen we zelf aan met financiering. Dit is meer een test, op niet al te grote schaal. Ook om te kijken of er wellicht meer interesse is vanuit de inwoners van Geertruidenberg.”

“De Amer verduurzaamt door de productie van groene stroom. En omwonenden kunnen er hun voordeel mee doen”, aldus Amercentrale-plantmanager Chris Scheerder

Groene stroom
“We slaan hiermee twee vliegen in één klap”, meent Chris Scheerder, manager van de Amercentrale. “De Amer verduurzaamt door de productie van groene stroom. En omwonenden kunnen er hun voordeel mee doen. Ze dragen bij aan de energietransitie én ze kunnen eraan verdienen.” Vanaf donderdag wordt het project opengesteld op het platform Duurzaam Investeren. Al over twee weken worden de eerste panelen geplaatst. RWE is ook al bij de centrale in Maasbracht bezig met de ontwikkeling van zonnepanelen.

Op een breed vlak is de Amercentrale bezig met investeringen in duurzame energie. Zo krijgt RWE de komende jaren subsidie om biomassa mee te stoken. De bedoeling is dat de Geertruidenbergse centrale in 2030 de kolen geheel in de ban heeft gedaan en dat er volledig op biomassa (hout) wordt gedraaid. Daarnaast is er een plan om zo’n vijf windmolens te plaatsen in het gebied rond de centrale. Over dat project is nog geen uitsluitsel.

Bron: BN De Stem