Inwoners dialoogmoe?

Amper dertig Verenaren hadden gisteravond de moeite genomen om in zalencentrum Boelaars hun wensen kenbaar te maken over de leefbaarheid in hun dorp. Op de bijeenkomst werd de eerste aanzet voor een integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP) gegeven.

Zo’n plan is vooral toekomstgericht: hoe ziet een dorp er over pakweg 10 tot 15 jaar uit? Daarbij horen dan thema’s als wonen, winkels, bedrijven, voorzieningen, evenementen, speeltuintjes en openbaar groen. De medewerkers van het ingehuurde adviesbureau hadden het in de vijf geformeerde groepen druk met het plakken van groene en rode stickertjes en het bijschrijven van losse notities op de plattegronden. Tijdens een rondgang langs de diverse gespreksgroepen vielen enkele actuele zaken te horen. Supermarkt Jumbo hoeft niet verplaatst te worden. ‘De drie supermarkten (naast Jumbo C1000 en Plus, red.) zijn nu mooi over het dorp verdeeld. Dat moet gewoon zo blijven’, stelde Gerda de Jongh. Ze kreeg bijval van haar groepsleden. Voor Ton Vermeulen is het overduidelijk dat het Heereplein het centrale ontmoetingspunt van het Veer is. Wel had hij begrip voor de omzetderving die ondernemer Hans van de Haar van de Brunawinkel aanhaalde toen de ijsbaan vier weken op het plein lag. Maar Vermeulen liet zich niet uit het veld slaan: ‘Dan moet dat parkeerprobleem opgelost worden.’

Ook de politieke besluiteloosheid in het verleden, de leegstand op de Keizersdijk, lelijke plekken zoals de Prinsessenbuurt en de toekomst van buurthuis De Haven waren geliefde gespreksonderwerpen.

Wethouder Albert Smit, die de iDOP’s in zijn takenpakket heeft, vond de belangstelling teleurstellend. ‘Jammer. Ik hoop op een vliegwieleffect en verwacht woensdag een grotere opkomst in Raamsdonk.’ In juli is er in Raamsdonksveer een vervolgbijeenkomst.