Islamitische slagerij op Dombosch

,,Wel of geen verbod, het zal mij echt een zorg zijn.” Ad Schelle, eigenaar van de islamitische slachterij Dombosch in Raamsdonksveer, reageert gelaten op het nieuws dat ritueel slachten toch mag.

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks heeft besloten dat joden en islamieten de mogelijkheid houden om dieren onverdoofd te slachten, mits het net zo diervriendelijk gebeurt als bij de reguliere slacht.

Schelle: “Er verandert niet zo veel. Het is namelijk heel moeilijk om aan te tonen dat dieren wanneer ze onverdoofd geslacht worden pijn lijden. Dat is haast niet te doen.” Bovendien is ritueel slachten een aflopende zaak, meent Schelle. ,,De jongere moslims zegt het haast niets meer. Alleen de oude generatie wil het nog. En die krijgt haar vlees toch wel ritueel geslacht, linksom of rechtsom. Er zijn nog steeds ontiegelijk veel boerderijen in deze omgeving waar dat nog zwart gedaan wordt. Ik zit hier niet voor niets. In 1993 ben ik juist van Boxtel naar Raamsdonksveer verhuisd om het illegale slachten tegen te gaan. Dat was toen een gigantisch probleem. Hans van Brummen, die ik nog kende als wethouder van Boxtel, was toen burgemeester in Terheijden. Die heeft me erop gewezen.”

Dombosch is de enige islamitische slagerij in West-Brabant en een van de vijf grootste in Nederland waar het de slacht van geiten en schapen betreft. Wekelijks blazen hier tussen de 1.000 en 1.700 van deze dieren hun laatste adem uit. Hier wordt al jaren verdoofd geslacht. Daar hebben veel moslims en joden geen problemen mee, is de ervaring van Schelle.

Zie link voor volledige artikel.