‘Je lag soms te schudden in bed’

Geen vrachtwagens meer door kernen: “Je voelde de trillingen. En daarom zijn we heel blij met het vrachtwagenverbod”

Keizersdijk in Raamsdonksveer. Foto Streetview Google © Google maps

Dat zegt Jeroen Krielaart uit Raamsdonksveer. De bewoner van de Keizersdijk ijvert al een tijd om trucks uit het dorp te weren. Onlangs werd bekend dat de gemeente Geertruidenberg daarin meegaat: voor de kernen Raamsdonk, Raamsdonksveer en Geertruidenberg geldt een verbod, bestemmingsverkeer uitgezonderd. 

Krielaart: “Dit is heel positief. We hopen dat niet meer dat hele zware vrachtverkeer door de straat gaat. Deze dijk is oud en daar niet voor gemaakt. De kans op scheuren in huizen wordt zo aanzienlijk minder.”

Binnen enkele maanden worden borden geplaatst die wijzen op het verbod. Krielaart: “Wij snappen wel dat handhaven niet 100 procent zal lukken. Maar dat is geen argument om het niet te doen. We hopen dat de vrachtwagen die nu steevast om 5.30 uur door de straat rijdt dit niet meer doet. Daar word je wakker van. Deze maatregel heeft een belangrijk ontmoedigend effect. Bovendien gaan alle vrachtwagens via de Keizersdijk langs basisschool De Wilsdonck. Dat moet je niet willen.”

‘Ontoelaatbaar’
Ook in Raamsdonk is er tevredenheid. Cees Melis van het Platform Raamsdonk woont aan de Schansstraat, een populaire sluiproute om de files bij knooppunt Hooipolder te mijden. “Het verbod is een nobel streven. Als je ziet wat voor vrachtverkeer door deze straat gaat, dan is dat ontoelaatbaar. Op zo’n moment begint de zaak te trillen, omdat deze weg inmiddels kapotgereden is. Ik ben heel benieuwd hoe erop gehandhaafd wordt. Je zult misschien al bij de afrit van de A59 bij Waspik borden moeten plaatsen.”

Naast de Keizersdijk en het dorp Raamsdonk is de Geertruidenbergse Stationsweg altijd een discussiepunt geweest. Ook daar geldt een verbod. B en W nemen deze maatregel nadat de gemeenteraad daar een half jaar geleden op aandrong. “We zijn al tien jaar met dit probleem bezig. Ik ben dit beu”, zei VVD’er Patrick Kok toen

Bron: BN De Stem