Jeugdoverlast neemt explosief toe

De jeugdoverlast in de gemeente Geertruidenberg is over het afgelopen jaar enorm toegenomen. Registreerde de politie in 2015 nog 69 keer overlast, in 2016 lag dat aantal op 152. De piek piek lag in september, ook mei en oktober scoorden hoog.

De overlast betreft voornamelijk vernielingen rond hangplekken. Zo werden in winkelcentrum het Anker (Raamsdonksveer) ruiten ingegooid, lag er regelmatig troep op de jeu-de-boules-baan bij dorpshuis De Haven, was het speeltuintje bij de molen vaak de dupe en waren diverse bushokjes de klos. Evengoed is het nog vaak een puinhoop in de gemeentetuin, waar afval en drankblikjes sporen zijn van hangjeugd.

Strijders.0162
Een jaar geleden teisterde de vandalengroep Strijders.0162 Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Zij staken kliko’s in de fik, gooiden vuurwerkbommen en brachten vernielingen aan bij diverse panden. Vervolgens plaatsten zij hun daden opzichtig op Instagram. “Vandalisme 2.0”, volgens het Openbaar Ministerie.

Toch wijt de gemeente de stijging van de jeugdoverlast niet enkel aan de Strijders.0162. “Het aantal meldingen is – ook los van Strijders.0162 – toegenomen”, zegt een woordvoerster. “Anderzijds heeft de politie deze jongeren stelselmatig opgezocht en daarvan registraties vastgelegd.”

Acties
Volgens de woordvoerster is de jeugdoverlast over de eerste maanden van 2017 te vergelijken met diezelfde periode vorig jaar. Januari en februari zijn maanden waarin het aantal meldingen nog laag ligt. De gemeentewoordvoerster stelt dat er diverse acties zijn ondernomen. “Ouders zijn aangeschreven, er is voor hen een bijeenkomst georganiseerd. Politie en boa houden intensievere controles, er is begeleiding vanuit jongerenwerk. Daarnaast is buurthuis De Schelf (Hooipolder) open voor jongeren.”

Bron: BNdeStem.nl