Keizersveerbrug en Merwedebrug worden vervangen: 389 miljoen euro extra van minister

De Merwedebrug bij Werkendam en de Keizersveerbrug bij Raamsdonksveer worden niet versterkt maar volledig vervangen. Dat meldt Rijkswaterstaat maandagmiddag.

De brug zou aanvankelijk versterkt worden. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) trekt 389 miljoen euro uit voor de vervanging van drie bruggen op het traject Houten-Hooipolder van de A27.

merwedebrug3

Het gaat naast de Merwedebrug en de Keizersveerbrug ook om de Hagesteinbrug.

Volgens de minister is vervanging op langere termijn goedkoper. “En het geeft een beter garantie op een vlotte doorstroming van het verkeer”, schrijft Rijkswaterstaat.

“De volledige vervanging van de stalen bruggen door betonnen bruggen zorgt ervoor dat er in de toekomst minder onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Dit is niet alleen voordeliger, maar zorgt ook voor minder verkeershinder vanwege wegwerkzaamheden. Daarnaast zorgt de vervanging van stalen bruggen voor betonnen bruggen voor een afname van het geluid op de bruggen. Dit betekent dat de geluidsbelasting in de omgeving afneemt”, aldus Rijkswaterstaat.

De A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder gaat verbreed worden naar minimaal 2 keer 3 rijstroken. Op sommige plekken gaat het om 2 keer 4 rijstroken. Bij Hooipolder wordt een verbindingsboog aangelegd. Voor dat wegproject is 860 miljoen euro gereserveerd. Het bedrag van 389 miljoen voor het vervangen van de brug komen bovenop dit bedrag.

De gewijzigde aanpak wordt verwerkt in een tracébesluit. Dat wordt in de loop van volgend jaar vastgesteld.

Bron: BNdeStem.nl