Kleine aannemers luiden noodklok

De Aannemersfederatie Nederland geeft een ‘bouwalarm’ af voor de 1700 aangesloten mkb-bedrijven. Volgens voorzitter Henk Klein Poelhuis staat het water veel van zijn leden tot aan de lippen.

Volgens Klein Poelhuis verkeert ongeveer een kwart van de aangesloten bouw-en infrabedrijven in moeilijkheden. De totale sector kromp vorig jaar met euro 3 mrd in volume ten opzichte van 2008. Om de concurrentie tegen te gaan, wordt ver onder de kostprijs gewerkt. Het gaat om percentages tot 25. ‘Om te voorkomen dat de bedrijfstak verder wegzakt, zijn passende maatregelen nodig’, zegt Klein Poelhuis.

Volgens Klein Poelhuis lijdt de bouwsector onder de gevolgen van drie ‘plagen’: de financiële crisis, de recessie en de langdurige vorstperiode van de afgelopen weken. Nu de lente zich aandient, is de crisis volgens hem allerminst bezworen. ‘In de bouw begint de narigheid nu pas. Ik verwacht geen herstel vóór 2013. Het aantal faillissementen — vorig jaar nog 700 — zal dit jaar verdubbelen.

‘We hebben een reservepotje voor slechte tijden, zegt eigenaar Karel de Boorder (61) van het gelijknamige aannemingsbedrijf uit Alkmaar (twaalf medewerkers, omzet euro 3,5 mln). ‘Maar ik maak mij grote zorgen.’ Koos Hanse (48) van Jac Hanse Dakenmakers (vijftien medewerkers, omzet euro 2,5 mln) in Zierikzee blijft ook niet gespaard: ‘Als investeringen massaal uitblijven, zullen steeds meer bedrijven omvallen.’

Bij de 1700 bedrijven die de Aannemersfederatie Nederland vertegenwoordigt, werken 40.000 mensen. Meer dan de helft telt minder dan twintig werknemers. De gezamenlijke omzet is euro 3,6 mrd.