Kleinere bedrijven betalen hun leveranciers eerder dan grotere bedrijven. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van adviesbureau EY. Het bureau deed onderzoek onder de tweeduizend bedrijven met de grootste omzet in de VS en Europa.

Grotere bedrijven, met een omzet van 700 miljoen euro op jaarbasis, betalen gemiddeld 4 procent later dan in 2005 en dwingen langere betalingstermijnen af ten opzichte van kleinere bedrijven. De gemiddelde periode dat kleinere bedrijven wachten met het betalen van facturen is daarentegen met 8 procent verkort.

“Grote ondernemingen lijken steeds vaker hun onderhandelingspositie te gebruiken om betalingstermijnen verder op te rekken”, zegt Danny Siemes van EY. Dat kan ervoor zorgen dat zij meer werkkapitaal tot hun beschikking hebben. Bij de 2.000 grootste ondernemingen zit volgens het onderzoek 1.300 miljard dollar ‘vast’ in het werkkapitaal. Bij de 1.000 grootste bedrijven van Europa is dat 480 miljard euro, 7 procent van de totale omzet.

Om toch beweging te krijgen in de betaalmarkt geven kleinere bedrijven vaker kortingen in ruil voor versnelde uitbetaling. “Vastzittend geld vrijspelen uit het werkkapitaal wordt steeds belangrijker’, zegt EY. “Omdat banken terughoudend zijn met financiering, gaan bedrijven op zoek naar andere manieren om aan hun liquiditeitsbehoeften te voldoen.”

Een trend die het bureau constateert is het zogenoemde ‘reversed factoring’, waarbij de bank de facturen tijdig aan de leverancier betaalt tegen een vergoeding. Deze vergoeding is meestal goedkoper voor de leverancier dan wachten op de late betaling.

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder