Komende 2 jaar banengroei Brabant

  • Zuidoost-Brabant groeit het hardst
  • Toch meer mensen in de WW
  • Iets meer werk in de bouw
  • Vooral lastig voor lager opgeleiden boven de 45 jaar

De komende twee jaar komen er in Brabant zo’n 14500 banen van werknemers bij. De economie in deze provincie doet het beter dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt de regionale arbeidsmarktprognose van UWV.

De sectoren die het hardst groeien zijn de uitzendbureaus en specifieke beroepen in de zakelijke dienstverlening. Zo komen er steeds meer banen voor accountants, architecten, notarissen en andere hoogopgeleide mensen.

Behalve de zakelijke dienstverlening is er ook iets meer werk in de bouw. Naar verwachting zal ook het aantal banen in de zorg volgend jaar toenemen. Daar staan minder banen bij de overheid – bijvoorbeeld de Belastingdienst – tegenover.

Ondanks toename van het aantal banen blijft het aantal mensen dat een WW-uitkering heeft de komende twee jaar nagenoeg gelijk. Dat komt omdat we steeds langer moeten werken en vooral lager opgeleiden boven de 45 jaar steeds moeilijker aan een baan komen.

Er zijn verschillen tussen de Brabantse regio’s. Vooral Zuidoost-Brabant en de regio Helmond en De Peel profiteren het meest van de aantrekkende economie. West-Brabant blijft achter. Dat het in West-Brabant minder goed gaat, is ten dele nog een gevolg van de sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris. Bovendien wonen in dat deel van de provincie minder mensen, waardoor onder meer de werkgelegenheid in de detailhandel achter blijft.