‘Komst Roemenen&Bulgaren voldongen feit’

Vakbonden FNV en CNV zullen niet proberen om Bulgaren en Roemenen tegen te houden die hier per 1 januari zonder vergunning mogen komen werken. Ze zien hun komst als een voldongen feit, waar weinig meer aan te doen is. Wel willen de bonden dat ze een Nederlands salaris gaan verdienen en zich ook houden aan Nederlandse werktijden.

Het afgelopen weekeinde sloeg minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een open brief alarm over de arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Volgens Asscher dreigt er “een race naar beneden en staan de dijken op doorbreken”. Hij vreest dat “onze zwakste burgers het afleggen tegen de buitenlanders. Dat vergiftigt de sfeer en wakkert vreemdelingenhaat aan”. In de praktijk krijgen de naar schatting 250.000 Oost-Europese werknemers geen CAO-loon, waardoor ze interessant zijn voor Nederlandse werkgevers. Ze worden vaak uitgebuit door malafide uitzendbureaus en wonen onder slechte omstandigheden.

Vicevoorzitter Maurice Limmen van CNV erkent dat er sprake is van “gigantische loonverschillen” tussen Nederlandse en buitenlandse werknemers en dat er sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt. “Het is belangrijk dat we die problemen gaan onderkennen, waarvan vooral werknemers in de transportsector en de bouw het slachtoffer zijn. We vragen al langer aandacht voor de keerzijde van de arbeidsmigratie. Daar is minister Asscher kennelijk nu ook van doordrongen”, aldus Limmen.