Laagste aantal faillissementen sinds crisis

In 2017 gingen in Nederland in totaal 3 867 bedrijven failliet. Dat is het laagste aantal sinds de start van de financiële crisis.

Brabant volgt die landelijke lijn.

De Kijkshop is een van de bedrijven die eerder dit jaar failliet ging. Het hoofdkantoor van deze winkel zat in Zaltbommel, maar het bedrijf opende voor het eerst haar deuren in Den Bosch. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Dat alles blijkt uit cijfers van het CBS.
In Brabant gingen in 2017 in totaal 661 bedrijven en eenmanszaken failliet. Dat is fors minder dan de 854 in 2016. Het verschil met 2009 is gigantisch. Destijds vielen 1395 bedrijven om.

In verhouding met andere provincies staat Brabant hoog op de lijst van meeste faillissementen. Alleen Zuid-Holland registreerde vorig jaar meer faillissementen, namelijk 815. In de afgelopen 9 jaar stond Brabant slechts één keer lager op de lijst, namelijk in 2016. Toen werden ook in Noord-Holland meer faillissementen geregistreerd.

Op de cijfers omtrent faillissementen moet een belangrijke kanttekening gemaakt worden. De cijfers zijn gebaseerd op de plaats waar het bedrijf gevestigd is. Dat betekent dat een bedrijf in Brabant gevestigd kan zijn, maar vooral actief is in een andere provincie of in het buitenland.

Pieken en dalen
Als naar de cijfers van het afgelopen jaar wordt gekeken, gaat het aantal faillissementen per maand in Brabant fors op en neer. Bijna iedere maand met een hoog aantal faillissementen, wordt gevolgd door eentje met weinig faillissementen.

Lees hier verder.

Bron: BN De Stem