‘LED let heel nauw’

Vrijdagavond was de officiële aftrap van de tweejarige proef met lantaarnpalen, die branden met LED (Light Emitting Diode) verlichting. Mocht deze pilot een succes worden, dan wacht eigenaar Louis de Wit van het Veerse bedrijf Atexlicht wellicht een gouden toekomst.

Toch waarschuwde De Wit in zijn presentatie voor een al te groot optimisme: “Led kan alleen energiezuinig, goed voor het milieu, voor lagere onderhoudskosten en een verhoogde veiligheid zorgen als het gehele systeem onder professionele voorwaarden is aangebracht.”

Als bewijs voerde hij een onlangs uitgebracht TNO-rapport aan met als titel Led is (nog) niet zaligmakend. Wel heeft de Veerse ondernemer al de eerste successen binnen. Half december droeg zijn innovatieve project met de led-lantaarnpalen bij aan de Prijs Creatief Ondernemerschap van de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland. Ook de voortvarende medewerking van de gemeente Geertruidenberg, vanaf de geboorte van het idee in november, is pure winst. Wethouder Louise Laurijssen zag dan ook alleen maar voordelen in de samenwerking. “Het is een heel technisch verhaal, maar het is goed voor de economie (veiligheid op het bedrijventerrein), goed voor het milieu (geen strooilicht, dus geen lichtvervuiling) en goed voor de gemeentelijke portemonnee (minder lantaarnpalen, langere levensduur). Laat ik nou net op alle drie terreinen de wethouder zijn!”

De komende periode wacht Atexlicht en fabrikant iGuzzini nog een drukke periode. De negen masten (eerst waren het er twaalf) aan de Zalmweg en het richten van de led-armaturen behoeven nog aanpassing. Daarna worden verkeerstellingen gehouden om te bezien of de verlichting tijdens bepaalde nachtelijke uren ‘gedimd’ kan worden. “Met software kunnen we dat per paal regelen. Ook zullen we heel nauwkeurig de warmteontwikkeling bestuderen. Want de levensduur van de ledverlichting wordt voor een groot gedeelte door de warmteregulering bepaald. Dat let bij led-verlichting heel erg nauw.”