Levendigheid mag niet?

Het centrum van Geertruidenberg moet levendiger worden, met de Markt als draaipunt. Dat vinden veel bewoners, dat vindt ook het nieuwe gemeentebestuur. Tegelijkertijd worden verzoeken om uitbreiding van het aantal evenementen afgewezen door de gemeente. Teleurstelling bij de ondernemers en initiatiefnemers: “Geertruidenberg wil bruisen, maar het mag niet.”

Een voorbeeld: de langzamerhand traditionele avondmarkten op de Markt. Martijn Bouwens van de organisatie Komnaardemarkt.nl: “We wilden van drie naar vier evenementen, drie kofferbakverkopen en een zondagmarkt. Kan niet, zei de gemeente, het maximaal aantal evenementen is bereikt. Nu doen we wel een zondagmarkt en een kofferbakverkoop minder. Inleveren vind ik niet erg, als er dan maar iets voor terugkomt. Het probleem is dat initiatieven van anderen ook worden afgewezen. We worden afgeremd..”

Ook Alberto van der Molen en Enzo Forte, ondernemers aan de Markt deden een poging: “We hadden hier in 2012 een Jaquarevenement. Het kostte niks en het was gigantisch druk. Toen gingen onze ogen open. We stelden een Ducati-happening voor. Toen kregen we te horen: ‘de vergunningen zijn op’, maximaal aantal evenementen bereikt.”

Het centrum van Geertruidenberg levendiger is een 2018-doelstelling van de coalitie. Wethouder Bert van den Kieboom stelt dat hij graag, samen met zijn twee collega-wethouders wil reageren, maar op dit moment nog niet.