Licht herstel op faillissementsgebied

In Friesland en Flevoland is de afname van het aantal bedrijven dat over de kop ging het grootst. Zeeland laat daarentegen nog een flinke stijging zien en in Noord-Brabant is sprake van een afname (-14%).


Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in 2010 in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet. In het eerste kwartaal was nog een stijging te zien. De sterkste daling vond plaats in het 3e kwartaal.

In 2009 was nog een sterke toename van het aantal faillissementen zichtbaar. In totaal gingen er 7.260 bedrijven failliet, dit was een stijging van 73 procent ten opzichte van 2008. 2010 laat een licht herstel zien met een totaal aantal faillissementen van 6.571, al zijn we nog niet terug op het niveau van 2008 (4190 bedrijven failliet). Sabine Besselink, marketing manager bij Dun & Bradstreet: ‘Het afgelopen jaar is wederom zwaar geweest voor de economie, ook in Nederland. Toch is er een voorzichtig herstel te zien. Banken lenen weer geld uit en bedrijven durven weer op overnamepad te gaan zoals bijvoorbeeld chemieconcern DSM.’

In tegenstelling tot de landelijke dalende trend, is er in de bouw- en transportsector nog sprake van een lichte stijging van het aantal faillissementen (+1 procent). De Groothandel liet met -16 procent de sterkste daling zien. In de maakindustrie hebben relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de sector) de meeste faillissementen plaatsgevonden.