Liever doorstart Hermenzeil met lokale ondernemer

Als het Raamsdonkse watersportcentrum Hermenzeil een doorstart maakt, dan graag door

Chaletpark Hermenzeil in Raamsdonk. Foto: Casper van Aggelen / Pix4Profs

 een lokale ondernemer. Dat zegt Louis de Wit, voorzitter van de ondernemersvereniging in Geertruidenberg.

Louis de Wit

Afgelopen maandag werd bekend dat de provincie de schulden van de failliete jachthaven overneemt, om te voorkomen dat criminelen Hermenzeil kunnen kopen. Door de schuld over te nemen, kan de provincie de verkoopvoorwaarden aanscherpen. De Wit: “Ik hoop dat een voorwaarde is dat er een lokale ondernemer komt, iemand die met hart en ziel zijn gang kan gaan daar. De locatie is geschikt voor één activiteit. En dat is recreatie. Zoveel locaties aan het water zijn er ook weer niet in de regio. Het zou doodzonde zijn als dit punt verloren gaat.”

‘Is het daar wel pluis?’
Bijzonder in de kwestie Hermenzeil is dat niet de gemeente maar de provincie het heft in handen neemt. Het is de eerste maal dat Brabant dit doet. Patricia Brunklaus, inwoonster van Raamsdonk en lid van de provinciale fractie van GroenLinks, heeft vragen gesteld aan het provinciebestuur over de gang van zaken.

De jachthaven van Hermenzeil bij Raamsdonk. © Sjoerd Marcelissen

“Ik sta achter het doel om criminaliteit te bestrijden, maar moet de provincie dit doen? Zijn deze ontwikkelingen een gevolg van niet of nauwelijks optreden van de gemeente daar? Al snap ik de bemoeienis van de provincie. Alleen hangt er wat mist omheen.” Als Raamsdonkse ontving ze de afgelopen jaren wel signalen over Hermenzeil. “In de wandelgangen hoor je ‘is het daar wel pluis?’ Er is meer aan de hand geweest.”

Brunklaus wil van het provinciebestuur graag weten wanneer de openbare verkoop gaat plaatsvinden.

Belangstelling
Ondernemer Maurice Pols van Altena Yachting zei eerder belangstelling te hebben voor Hermenzeil. “Ik blijf altijd belangstellend, maar wacht het af. Wat is het uitgangspunt van de provincie bij de verdere verkoop? Waar bied je op? Ik lees bijvoorbeeld dat ze de chalets weghalen.” De gemeenteraad van Geertruidenberg wordt donderdag geïnformeerd over de stand van zaken rond Hermenzeil. Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Bron: BN De Stem