Lokale bedrijven vergeten bij aanbesteding

Bij de aanbesteding door de gemeente voor een lichtinstallatie voor de handbalvereniging blijken opnieuw alleen bedrijven van buiten de gemeente benaderd te zijn. En dat is opmerkelijk want halverwege 2009 speelde eenzelfde discussie over de aanbesteding van een aircoproject waarbij de lokale bedrijven ook niet (actief) benaderd waren. De gemeente beloofde toen beterschap op aanbestedingsgebied doch verder als een intentie blijkt men niet gekomen te zijn.

Uit een intern gemeentelijk stuk van het college aan de gemeenteraad stelt men ‘dat er in de gemeente geen bedrijf aanwezig is dat feitelijk zelf lichtinstallaties kan leveren’ bij het recente aanbestedingsproject. Bijzonder natuurlijk ervan uitgaande dat 3 wethouders vrijdag jl aanwezig waren bij de officiele ingebruikname van het proefproject met openbare LED-verlichting aan de Zalmweg. Een project dat verzorgd wordt door de lokale specialist Atex-licht. En helemaal bijzonder aangezien het installatiebedrijf Rodenburg eerder de verlichting op de hockeyvelden heeft aangelegd en in het geheel niet benaderd blijkt.

‘Lokale’ aanbestedingen mogen altijd een streven zijn en helemaal binnen de huidige economische omstandigheden. Dit voorval is opnieuw een verkeerd signaal dat waarschijnlijk gepareerd zal worden met formele verklaringen. De feiten tonen weer aan dat de gemeentelijk organisatie moeizaam tot de samenwerking met lokale bedrijven komt. Een constructieve samenwerking die men op papier zou hebben doch niet geheel gerealiseerd blijkt.