Lokale detailhandel heeft kansen

De banken zijn al weg en ook de toekomst van bijvoorbeeld reisbureaus is onzeker. Sectoren waarvoor de komst van het online-zakendoen het snelst grote gevolgen heeft. Maar ook bijvoorbeeld de electronicazaken en de videotheken bevinden zich in een aflopende dynamiek.

Het is een aanhoudende trend dat steeds meer goederen online besteld worden en dat wordt gezien als een bedreiging van de Nederlandse en dus ook de lokale detailhandel. Maar het is eenvoudigweg de nieuwe realiteit.

We kunnen afwachten en niks doen maar de uiteindelijke gevolgen lijken duidelijk. We kunnen ons ook proberen aan te passen. Want er zal behoefte blijven staan aan fysieke winkels voor bijvoorbeeld voeding (versproducten) en producten waar onmiddellijke beschikbaarheid en/of ‘touch and feel’ van belang is (kleding). Ook diensten die fysieke behandeling of advies vereisen (kappers, opticiens) zijn kansrijk.

De lokale overheid zou zich hierop kunnen richten en de lokale winkeliers zouden hierop in kunnen spelen. Want de nieuwe realiteit is een feit, hoe ermee om te gaan is een keuze…….