Lucas Automotive failliet: 30 ontslagen

Lucas Automotive in Raamsdonksveer is dinsdag 3 maart door de rechtbank failliet verklaard. “Het bedrijf heeft dertig werknemers. Ik zal ze allemaal ontslaan”, zegt curator mr. E. van den Heuvel. “Er is mij verteld dat de reden van het faillissement een ernstige teruglopende markt is.

Het bedrijf is actief vanaf mei 2008 en ook de aanloopkosten zouden te hoog zijn. Verder zeggen de bestuurders van het bedrijf dat het wagenpark dat ze hebben overgenomen niet van goede kwaliteit is. Ze kwamen vijftien chauffeurs tekort en moesten zelf mensen opleiden. Dat heeft financiële gevolgen gehad”, gaat Van den Heuvel verder. Hij vult even later aan: “Ze zijn begonnen met een achterstand van tonnen. Normaal zou dat goed kunnen komen, maar niet in de huidige economische crisis. De omzet is uiteindelijk met tachtig procent gedaald.” Lucas Automotive heeft auto’s vervoerd.

Aan het hoofd van de onderneming staan Jaap Lucas en zijn twee zoons. Er zijn ook nog de bedrijven Lucas Logistics B.V., Lucas Logistics Expeditions B.V. en Lucas Logistics Autotransport B.V. Zijn er bij die onderdelen ook problemen? Van den Heuvel: “De andere bedrijven staan overeind. Zover ik weet gaat het daar lukken. Ik heb nog niet alles doorgrond, maar ik heb contact gehad met de bank en dat gesprek was positief.” Misschien kan een aantal ontslagen chauffeurs bij één van de andere bedrijven aan de slag. “Dat zullen er minder dan tien zijn”, verklaart de curator. En vervolgt: “Ik denk niet dat er een doorstart mogelijk is in deze tijd. Ik kan niet zeggen dat het bij een ander beleid beter zou gaan.” Van den Heuvel: “Dinsdag heb ik afgesproken dat alle wagens worden teruggeroepen. En dat ze op het bedrijfsterrein worden neergezet. De chauffeurs rijden overwegend in Nederland. Ik heb aan Jaap Lucas gevraagd of hij een bijeenkomst met alle betrokken werknemers wil. Met daarbij iemand van UWV. Hij peilt of daar behoefte aan is”, besluit curator Van den Heuvel.