Luistersessie centrum mist inhoud

Bij de luistersessie voor de inrichtingsplannen van het centrum van Raamsdonksveer voor ondernemers van de Hoofdstraat en het Anker maandag 14 januari ontbraken duidelijke keuzes op hoofdlijnen. Na het eerdere overleg van 25 juni 2012 (en meerdere jaren daarvoor dat men reeds met dit onderwerp bezig is) behoorde een constructief plan gericht op oa het ondernemen in het centrum tot de verwachting. Slechts details kwamen echter ter sprake.

Eerder beschreven wij de VOG-visie dat we een dorp zijn en de charmes van een dorp zijn dat je er doorheen kan rijden en even kan stoppen voor boodschappen. Ook een middel om overigens bijvoorbeeld uitnodigend te zijn naar de meer dan 4.000 werkenden op bedrijventerrein Dombosch. In het gepresenteerde kwam een dergelijk uitgangspunt echter niet ter sprake en viel alleen op te maken dat men de Hoofdstraat voor autoverkeer geheel wil afsluiten. Geen gegeven stelde men maar het was wel degelijk uitgangspunt.

Nu werd ook gesteld dat iedereen die aan het winkelen is voorstander is van deze afsluiting en we dit dan ook moeten gaan doen. Maar is dit niet vergelijkbaar met het aan een bewoner langs de A27 vragen of hij deze weg afgesloten wil zien? Bepalend zou echter mede moeten zijn wat best is voor de winkels in het centrum. Hoe kunnen zij zoveel mogelijk klandizie realiseren en hoe kan het daarbij een zo prettig en uitnodigend mogelijk gebied zijn?

Dat vervolgens door het ingeschakelde adviesbureau geopperd werd dat de Zeeman of de Trekpleister vanaf het Heereplein met rolcontainers bevoorraad zouden kunnen worden toonde het weining constructieve gehalte op hoofdlijnen van deze sessie aan. Men moet faciliteren en stimuleren. Meedenken in plaats van ontmoedigen en onduidelijkheden creëeren.

En nu? April/mei 2013 wil men het project aanbesteed hebben om medio 2014 als laatste het Heereplein gerealiseerd te hebben. Deze sessie leverde echter vooral onduidelijkheden op.