Lunch overslaan kost geld

Werknemers die de lunch overslaan, zijn niet alleen ongezond bezig, hun arbeidsethos kost het bedrijfsleven ook nog eens bakken met geld.

Volgens een onderzoek in Groot-Brittannië neemt slechts 30% van de werknemers de tijd voor een lunchpauze, de rest zit vastgeklonken aan zijn bureau. Ruim een derde van de ondervraagden zegt flinke druk te ervaren van de manager, die wil dat zijn team doorwerkt, terwijl nog eens 50% van de mensen uit eigen beweging de lunchbreak overslaat, domweg omdat de hoeveelheid werk die er nog ligt, een onderbreking niet toelaat. Slechts 13% slaagt er dagelijks in om een uurtje met lunchpauze te gaan.

Toch zouden managers er verstandig aan doen om hun personeel te stimuleren hun boterhammetjes niet achter het bureau maar in de kantine of buiten in de zon op te eten. Want de lunch overslaan zorgt volgens de onderzoekers voor een productiviteitsverlies van ten minste 40 minuten per dag. Ook hebben mensen die geen pauze nemen, meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen. Ook ervaren zij meer stress en zijn ze vaker gedemotiveerd.