Meer files

De komende vijf jaar komen er nog meer files op de Nederlandse wegen. Een autorit van een uur duurt in 2015 zeker twintig minuten langer.

Dit blijkt uit de Mobiliteitsbalans 2010 van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zo schrijft De Telegraaf. ‘De maximumcapaciteit van het hoofdwegennet in ons land wordt op steeds meer plaatsen en gedurende grotere delen van de dag bereikt. Een kleine toename van het verkeer leidt daardoor tot een veel grotere toename van files en vertraging’, stellen de onderzoekers.

Door de recessie kromp het goederenvervoer, maar uit het rapport blijkt dat dit amper invloed had op het totale verkeersvolume op de snelwegen. ‘In plaats van een jaarlijkse groei van een paar procent in de afgelopen jaren, was tussen 2008 en 2009 een afname van een procent van de belasting van het hoofdwegennet zichtbaar. Het fileleed nam in die periode met 10 procent af’, zegt woordvoerder Willem Bonekanp. De komende jaren is echter een omgekeerde ontwikkeling te verwachten. ‘Als de economie echt aantrekt, kan het tijdverlies in het verkeer in 2015 ten opzichte van dit jaar zelfs oplopen met 30 procent’, meent het kennisinstituut.
‘Een groeiende economie is de enige goede reden voor een toename van de files’, reageert VVD-Kamerlid Aptroot. ‘Het is natuurlijk niet voor niets dat wij extra geld in wegen willen investeren.’ Ook CDA-Kamerlid De Rouwe benadrukt het belang van extra asfalt. ‘Deze cijfers bevestigen weer dat we door moeten met de schop in de grond.’