Meer vaart herstel detailhandel

Het herstel in de detailhandel krijgt meer vaart. Het economisch bureau van ING rekent dit jaar op 1,6 procent meer omzet in de winkelbranche en die stijgende lijn zet zich naar verwachting volgend jaar voort.

Winkeliers profiteren nu meer dan vorig jaar van de aantrekkende economie. De bank ziet vooral de binnenlandse vraag weer aanwakkeren. Consumenten lijken met vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Vorig jaar waren veel huishoudens nog terughoudend in het doen van uitgaven. De omzet in de detailhandel groeide nog licht, met 0,7 procent. Nu gaat het geld wat meer rollen en worden uitgestelde aankopen alsnog gedaan.

Dat is bijvoorbeeld te zien op de huizenmarkt, maar komt ook tot uiting in de winkel of webshop, aldus ING. Onder andere in winkels in woninginrichting gaan daardoor weer meer artikelen over de toonbank.

Voor het eerst sinds 2007 leveren de branches in food- en non-foodretail een vergelijkbare bijdrage aan de groei. In de non-food is in de tussenliggende periode echter bijna 10 miljard euro aan omzet verloren gegaan, terwijl er in de food 5 miljard euro is bijgekomen.

Non-foodretail heeft dus een forse achterstand, zo concludeert ING. Voor sommige detailhandelaren blijft de markt lastig.

“Ondanks het omzetherstel blijven veel retailers worstelen met de vraag hoe onder de streep geld te verdienen in de huidige markt”, stelt Dirk Mulder, ING Sectormanager Food & Retail. “Het wordt steeds duidelijker dat scherpe keuzes in positionering en assortiment noodzakelijk zijn.”