Miljoen euro voor verkeer

“Toen de actieve ambtenaar de aanvragen op tijd de deur had uitgedaan was hij vergeten dat een aanvraag voor de infrastructuur op/naar Dombosch (meer dan 5.500 werknemers, geen fietspaden, geen voetpaden via Zalmweg naar wijk Achter de Hoeven, …………) ook zeker op zijn plaats was geweest. Een gemiste kans en weer langer uitstel tot er daadwerkelijk iets aan gedaan wordt.”

************

De regio Oosterhout krijgt in 2007 ruim een miljoen euro van de provincie Brabant voor allerlei verkeersprojecten. Het meeste geld gaat naar de gemeente Geertruidenberg.

Geertruidenberg krijgt ruim zeven ton voor een aantal grote projecten zoals de reconstructie van de Boterpolderlaan in Raamsdonksveer (een dikke 50.000 euro) en de Stationsweg in Geertruidenberg (ruim 315.000 euro). Voor de aanleg van fietspaden langs de nieuwe verbindingsweg de West-Tangent krijgt de gemeente Geertruidenberg drie ton. Voor kleinschalige verkeersmaatregelen in de buurt van scholen komt er nog eens 11.000 euro bij. 12.000 euro is bestemd voor een fietsverlichtingscampagne.

Naast geld voor deze ‘fysieke projecten’ krijgt Geertruidenberg ook geld voor onderwijsprojecten op het gebied van het verkeer en voor projecten die samenhangen met het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL). Alles bij elkaar gaat het hier om ongeveer 30.000 euro.

De gemeente Oosterhout krijgt voor de BVL-projecten rond de 45.000 euro van de provincie, Werkendam 32.000 en Drimmelen ruim 41.000 euro. Naast dit bedrag krijgt Oosterhout ook geld voor de aanleg van een fietspad langs Markkanaal-Zuid: ruim 67.000 euro. De gemeente Drimmelen krijgt geld voor kleinschalige verkeersmaatregelen: 8000 euro.
De gemeente Werkendam ontvangt voor de aanleg van de Traverse fase I en II ruim 110.000 euro, voor de verkeerstunnel aan de Werkensedijk 368.000 euro en voor de reconstructie van de Buitendijk in Hank 30.000 euro.

Wethouder Lida Verschuren (Verkeer, Openbare Werken en Vervoer) van de gemeente Geertruidenberg is blij met het subsidiegeld uit Den Bosch. „Door dit extraatje kunnen we weer andere dingen doen. Rotondes aanleggen bijvoorbeeld“, zegt Verschuren. Dat Geertruidenberg zoveel geld krijgt in vergelijking met de omringende gemeenten heeft volgens de wethouder vooral te maken met de vele projecten in de gemeente. „Maar we hebben ook een actieve ambtenaar die de aanvragen op tijd de deur uitgedaan heeft“, voegt zij daaraan toe.

De provincie Brabant heeft de verdeling van de gelden sinds een jaar of vier ‘uitbesteed’ aan een regiobureau waarin behalve de provincie zelf ook de gemeenten uit de regio Breda/Oosterhout zijn vertegenwoordigd. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvragen en brengt ze vervolgens onder in een prioriteitenlijst. Geertruidenberg scoorde op deze lijst het hoogst in de regio Oosterhout.

Projecten die prioriteit krijgen, worden voor 50 procent door de provincie gesubsidieerd. Daarna loopt het af naar 45, 35 en 30 procent. Plannen met betrekking tot openbaar vervoer, fietsen, duurzame veiligheid en bereikbaarheid voor de auto krijgen voorrang.