Miljoen voor Bergse rotonde

De rotonde die de gemeente Geertruidenberg gaat aanleggen op de kruising van de Kanaalweg Oost en de Amerweg in Geertruidenberg gaat ruim een miljoen euro kosten. Dat blijkt uit het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de Bergse gemeenteraad. Dat vergadert donderdag 5 maart over het voorstel.

De nieuwe verkeersvoorziening moet er vooral komen uit veiligheidsoverwegingen, zegt wethouder Lida Verschuren (Verkeer). “Als de rotonde wordt aangelegd, wordt de komgrens, komende vanaf Made, naar voren verschoven. Daardoor kan de maximumsnelheid van 80 naar 50 kilometer per uur worden teruggebracht.”

In het verleden heeft de gemeenteraad van Geertruidenberg na diverse ongevallen regelmatig aangedrongen op een veilige, duurzame oplossing voor de kruising kanaalweg Oost/Amerweg. Veel verkeer rijdt er (veel) te hard. “Die snelheid gaat er met de aanleg van een rotonde direct uit”, zegt Verschuren. “En dat is nodig, want het kruispunt is nu wel overzichtelijk maar groot. De ongelukken die er gebeuren, zijn dan direct vrij heftig. Een van de uitgangspunten was verder dat de industriegebieden aan beide zijden van de locatie goed bereikbaar blijven voor het vrachtverkeer.

In totaal vraagt het college aan de raad voor de aanleg van de rotonde een krediet van 1,1 miljoen euro. Als het voorstel wordt aangenomen, kan vrij snel daarna met de aanleg worden begonnen. Voor het doorgaande verkeer wordt een noodvoorziening aangelegd, zodat Geertruidenberg vanuit Made de hele periode bereikbaar blijft.