Onderzoek naar stijgende nieuwbouwkosten

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers heeft de NVM begin juli aangegeven dat nieuwbouw zichzelf uit de markt prijst.

Woonminister Ollongren heeft in de beantwoording van vragen van PVV-kamerlid Kops over stijgende nieuwbouwprijzen, aangekondigd om onderzoek te doen naar de oorzaken van de prijsstijgingen.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers heeft de NVM begin juli aangegeven dat nieuwbouw zichzelf uit de markt prijst. In vergelijk met het tweede kwartaal van 2018 zijn er in Q2 van 2019 minder nieuwbouwwoningen verkocht. Die daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen.

De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg in het tweede kwartaal naar 387 duizend euro, een toename van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde nieuwbouwwoning is nu 80 duizend euro duurder, dan een gemiddelde bestaande woning. Nu zijn nieuwbouwwoningen doorgaans ook wat groter en daardoor duurder, maar NVM constateert ook dat de prijs per vierkante meter hoger ligt.

Oorzaak
Volgens de NVM zijn er meerdere oorzaken voor die prijsstijging. Het komt door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen. Daarbij zijn er soms ook lokale regels die hier bij komen. Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.

In welke mate deze factoren bijdragen aan de prijsstijging laat de minister nu onderzoeken. Ollongren verwacht de Tweede Kamer begin 2020 over de uitkomsten te kunnen informeren.

Bron: NVM.nl – 03-09-2019