Ministerie vraagt onderzoek naar gebouwen

Het ministerie van Cultuur heeft de gemeente Geertruidenberg en Essent gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van herbestemming van de gebouwen rond de Dongecentrale. De centrale zelf is industrieel erfgoed, de gebouwen eromheen niet.

Essent heeft de huur van de drie bedrijven die er nu huizen – Heavy Decor, SPS en ABC Tradings – opgezegd en wil de gebouwen in de nabije toekomst slopen. Het ministerie schrijft de gemeente dat een monumentenstatus voor de omliggende gebouwen niet waarschijnlijk is vanwege terughoudend overheidsbeleid op dit gebied, maar stelt voor om een onderzoek uit te voeren om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een ander gebruik van de panden.

ABC Tradings hoopt nog enige tijd in haar pand te kunnen blijven zitten. Heavy Decor en SPS zijn ondertussen bezig met plannen voor nieuwbouw met nog enkele bedrijven op industrieterrein De Pontonnier, langs de rijksweg A27. In de ideale situatie zou daar in januari al de eerste schop de grond in moeten