‘Mkb wordt onderschat’

Niet-beursgenoteerde ondernemingen voelen zich miskend. Het belang van deze bedrijven voor de Nederlandse economie wordt onderschat, en ten opzichte van (beursgenoteerde) multinationals kijken overheid en banken maar weinig naar ze om.

Familieondernemingen en mkb-bedrijven zeggen nauwelijks te kunnen profiteren van de crisisbeperkende overheidsmaatregelen en stuiten bij kredietaanvragen op onbegrip van hun huisbank, zo onderzocht PricewaterhouseCoopers (PWC). Snelle groeiers en middelgrote ondernemingen zijn volgens de accountantsorganisatie daarom erg op zichzelf aangewezen.

PWC ondervroeg in totaal bijna 600 directeur-grootaandeelhouders en directieleden. 82% stelt dat multinationals door de overheid meer worden gesteund en gestimuleerd dan kleinere bedrijven, voor 75% gaat dat verhaal ook op bij banken. Ruim de helft van de ondernemers voelt zich niet serieus genomen door banken.

Bijna 90% van de ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar een kredietaanvraag gedaan. Bij driekwart ging de kredietaanvraag moeilijker dan in voorgaande jaren en slechts 47% heeft het gewenste kapitaal daadwerkelijk kunnen lenen. De loyaliteit aan de huisbank staat daarom onder druk, een op de drie ondernemers gaat op zoek naar een andere bankier als de economie weer herstelt.