Mkb’er richt de blik weer naar buiten

Na een jaar van snijden in de organisatie en die nog wat slimmer inrichten, richt het mkb de blik weer naar buiten. Investeringsplannen worden afgestoft en nieuwe markten aangeboord. Er wordt alleen nog geen nieuw personeel aangenomen.

Dik twee derde van hen denkt in de komende twee jaar te gaan groeien, zo blijkt uit onderzoek van TNO en uitzendbureau Unique. Slechts 4% voorziet een krimp van het bedrijf. Driekwart van de ondernemers investeert in innovatie of in nieuwe markten. “Dat is echt wezenlijk anders dan de resultaten van ons onderzoek van vorig jaar, toen kostenbesparingen de boventoon voerden”, zegt directeur Jeannine Peek van Unique.

Het mkb ziet de toekomst dus positief tegemoet. Daarbij geldt dat hoe kleiner het bedrijf is, hoe groter het vertrouwen. “Als je als klein bedrijf ineens weer een grote order krijgt, heeft dat flink meer impact dan een order van dezelfde omvang voor een groter bedrijf. Dat maakt je al snel positiever over de toekomst.”
Al het optimisme vertaalt zich nog niet in het inhuren van meer personeel. “Bij tegenwind houden mkb-bedrijven altijd meer mensen in dienst dan strikt noodzakelijk is voor de productie van het bedrijf”, zegt Peek. “Dus zodra de economie weer aantrekt kunnen ze dat eerst met het bestaande personeel opvangen. Maar er komt weer groei aan.”