Na jarenlange juridische twist kan Sibelco aan de slag met uitbreidingsplannen

Niets staat uitbreiding van Sibelco in Geertruidenberg meer in de weg. Het mineralenbedrijf heeft plannen voor een distributie-warehouse, een opslag voor eindproducten, op een braakliggend perceel aan de Heulweg. Het gaat om 7,5 hectaren op bedrijventerrein Gasthuiswaard.

sibelco

Na jarenlange procedures heeft de familie Frölke besloten om niet meer in beroep te gaan bij de Raad van State. De familie woont tegenover het perceel waar Sibelco wil uitbreiden. Eerder gaf Marian Frölke nog wel het bestemmingsplan van de gemeente aan te vechten bij de hoogste rechter. ,,Maar we zijn er klaar mee. Het kost te veel tijd en geld. Al acht jaar zijn we er mee bezig. We willen er een streep onder zetten.”

,,Ook wij zijn blij dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten”, reageert Frans Ouwerkerk namens Sibelco. ,,Dit is het beste voor het bedrijf, gemeente en de bewoners.”

Frölke maakte met name bezwaar tegen de verwachte geluidshinder en stofwolken voor hun deur. ,,Op een van de punten denken wij gelijk te krijgen van de rechter. Maar als wij ons beroep bij de Raad van State zouden doorzetten, dan zou de gemeente tijdens de procedure een herstelbesluit kunnen nemen.” De familie is met name bang dat er dan permanent een hoge milieucategorie op het bestemmingsplan blijft zitten. ,,We zouden opnieuw in beroep kunnen gaan, met weer jarenlange procedures tot gevolg.”

Aan verhuizen heeft de familie niet gedacht. ,,Het is niet zo simpel dat je een bord ‘te koop’ in de tuin kunt zetten. Zie deze woning maar eens te verkopen. Het huis daalt waarschijnlijk ook in waarde.” Eerdere onderhandelingen over het aankoop van het huis door Sibelco mislukten. Frölke is ‘blij’ met de duidelijkheid. ,,Als kleintje kun je toch niet tegen twee groten, de gemeente en Sibelco, op. Bovendien zijn zij twee handen op een buik.”

,,Daar ben ik het niet mee eens”, reageert wethouder Kevin van Oort. ,,Ik kan in de spiegel kijken en zeggen dat ik het beste heb geprobeerd eruit te halen voor de familie Frölke. Wij zijn een onafhankelijke partij die de belangen afweegt en besluiten neemt binnen de kaders van de wet.” Ook hij is blij dat een slepend dossier tot zijn eind komt.

Ouwerkerk wijst op de industriële bestemming. ,,Die is er van oudsher. Daarbij is al water bij de wijn gedaan.” Wanneer Sibelco echt begint met de plannen, durft Ouwerkerk nog niet te zeggen. ,,Het is heel pril. We moeten vooronderzoek doen en bekijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken, want het is een gigantisch terrein.”

Bron: BNdeStem.nl