Nauwelijks extra sluipverkeer door aanpak

Opmerkelijk: Bij tellingen 8-10u/17-19u geen vrachtwagens geteld door Rijkswaterstaat (RWS) op de West-tangent, de rondweg naar Geertruidenberg

De aanpak van knooppunt Hooipolder op de A59 zorgt nauwelijks voor extra sluipverkeer in de kern van Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Dat is de belangrijkste conclusie van nieuwe verkeerstellingen van Rijkswaterstaat.

Dinsdag werden de cijfers bekendgemaakt tijdens het rondetafelgesprek in het gemeentehuis van Raamsdonksveer, waarvoor Rijkswaterstaat was uitgenodigd. Rijkswaterstaat (RWS) wil in september starten met het werk aan Hooipolder, dat tien dagen in beslag neemt. De verkeerslichten worden anders afgesteld en er komen langere voorsorteerstroken. Vanaf de oprit 34 bij Raamsdonksveer (watertoren) is het dan niet meer mogelijk om voor te sorteren in de richting Utrecht.

Als gevolg van die maatregel vrezen inwoners voor toename van sluipverkeer. “Dat lijkt mee te vallen’, sloot Berrie Broeders van het CDA zich aan bij de conclusie van RWS. Anders dan in eerdere scenario’s blijken in de spits slechts 24 auto’s gebruik te maken van de toerit bij Raamdonksveer. Met als gevolg een toename van verkeer op de Maasdijk van 3,7 procent en 2,6 procent op de Stationsweg in Geertruidenberg. Maar Keerpunt 74 en de VVD zetten vraagtekens bij die tellingen. Met RWS ontstond een spraakverwarring of het verkeer vanuit Oosterhout nu wel of niet was meegenomen in de tellingen.
Ook was er scepsis bij raadsleden dat er geen vrachtwagens waren geteld door Rijkswaterstaat (RWS) op de West-tangent, de rondweg naar Geertruidenberg.Althans: die zouden er niet voorbij zijn gekomen in de uren tussen 08.00-10.00 uur en 17.00-19.00 uur, beweerde Erik Keulers van RWS.

Dit tot verbazing van Cor Bouwens van Partij Samenwerking. En tot ergernis van Pieter Voragen van Keerpunt 74: “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ik daar toch regelmatig vrachtwagens zie. En als ze die afslag niet zouden nemen, dan kiezen ze voor de route van de Stationsweg naar de Maasdijk.” Hoe het zij, de verwarring bleef. RWS zegde niet toe om nieuwe tellingen te doen.