Nederland in top met arbeidsvoorwaarden

De Nederlandse arbeidsvoorwaarden scoren lang niet slecht in vergelijking met andere Europese landen. Zo zijn werkenden in ons land wat ziektegeld betreft relatief beter af dan veel andere landen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde inventarisatie van vacaturesite Glassdoor en Llewellyn Consulting.

Beterschap

Zij vergeleken de voorzieningen voor onder meer zwangerschapsverlof en werkloosheid in veertien West-Europese landen*.

45 dagen verlof
Van dat rijtje zijn nieuwbakken vaders het beste af in Finland, met 45 dagen betaald verlof. Het Verenigd Koninkrijk kent het langste zwangerschapsverlof: 52 weken.
En Denemarken is het meest genereus voor werklozen, die recht hebben op 104 weken doorbetaling van 90% van het laatstverdiende loon.

Vrije dagen
Alles bij elkaar genomen worden werkenden in Denemarken het meest ‘in de watten gelegd’, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Nederland bezet een vierde stek in deze ranglijst. Ons land scoort onder meer goed op de duur van de uitkering bij ziekte en de betaling bij zwangerschap. Aan de andere kant heeft Nederland relatief weinig nationale vrije dagen, acht in getal. Spanje telt er bijvoorbeeld 14, Oostenrijk 13 en Italië 12.

VS schraler
Ondanks dat de regelingen flink verschillen tussen de landen, scoren Europese landen op eigenlijk alle fronten beter dan de VS. Amerika kent bijvoorbeeld geen regelingen voor betaald zwangerschapsverlof of vaderschapsverlof, al zetten sommige bedrijven in de VS langer verlof tegenwoordig wel in als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.

Nul dagen
Hieronder een kleine greep uit de beste en slechtste scores:

Zwangerschapsverlof

  • Langste in het Verenigd Koninkrijk (52 weken) en Ierland (42 weken)
  • Kortste in Duitsland en Zweden (14 weken)
  • Maar: kersverse moeders krijgen in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Spanje krijgen 100% van hun salaris doorbetaald, terwijl Ierse moeders allemaal maximaal €230 per week.

Vaderschapsverlof

  • Langste in Finland: 45 werkdagen
  • Kortste in Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Zwitserland, namelijk nul dagen

Ziekte-uitkering

  • Meest genereus in Nederland met 104 weken uitkering tegen 70% van het laatstverdiende loon
  • Minst in het Verenigd Koninkrijk, met 28 weken tegen een vaste uitkering van 88 pond per week

Werkloosheiduitkering

  • Langst in Denemarken, met 104 weken tegen 90% van het laatstverdiende loon
  • Kortst in het Verenigd Koninkrijk: tot 26 weken met afhankelijk van de leeftijd €66 tot €88 per week

*In het onderzoek zijn de volgende landen vergeleken: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Bron: Telegraaf.nl