Nederlof maakt Gigantia dubbelwandig

In 2007 bouwde Nederlof Scheepsbouw uit Geertruidenberg de eerste twee enkelvoudige tankers om met nieuwe lichtgewicht tanks. Na vijf jaar varen deze dubbelwandige tankers tot volle tevredenheid van de klanten met alle soorten lading en met een minimaal verlies aan kuubs en tonnage. Het zorgde ervoor dat Nederlof een ereplaats kreeg op de lijst van honderd meest innovatieve ondernemers van de provincie Noord-Brabant.

De kans is groot dat het bedrijf van directeur Tiny Nieuwenhuijsen flink gaat stijgen op deze lijst, want in eigen bedrijf werd een totaal nieuw concept ontwikkeld. Het is daarmee mogelijk een enkelwandige tanker om te bouwen tot een dubbelwandige tanker zónder verlies aan tonnage en hoeveelheid kuubs. In maart van dit jaar heeft de familie Hoekstra uit Zwijndrecht de opdracht aan Nederlof Scheepsbouw gegeven hun tankduwbak Gigantia op deze wijze om te bouwen.

Drie maanden intensief denkwerk ging aan het ontstaan van het innovatieve concept vooraf. Nieuwenhuijsen vertelt daarover: “We bouwen in feite een nieuw schip rondom het bestaande, waardoor een dubbele wand en vloer ontstaan en het verlies aan tonnage en kuubs nul komma nul is.” “Door onze medewerkers zijn vooraf veertien huidsecties en tien vlaksecties, met een totaalgewicht van 320 ton in elkaar gezet. Met vier à vijf man hebben we een vlaksectie van 12,80 x 9 meter in één week gebouwd; in dezelfde tijd bouwden we twee zijsecties van 5 x 12 meter. De secties zijn al inclusief mangaten, ontluchtingen, traptreden en dergelijke. Door dit prefab systeem kan de Gigantia gewoon blijven varen.” Vrijdag 7 september gaat het schip uit de vaart om schoongemaakt te worden; alle ladingtanks worden schoongespoeld, leeggemaakt en gecontroleerd, zodat er veilig gewerkt kan worden. Maandag 10 september gaat de Gigantia op de helling in Geertruidenberg.

Lees het volledige artikel op binnenvaartkrant.nl.