Niet alleen crisis oorzaak leegstand

Niet zozeer economische crisis, maar bouwen zonder de marktvraag te polsen heeft geleid tot een hoge leegstand van kantoren en winkelpanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) en de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Volgens beide instanties hebben onder andere fiscale regels en het gebrek aan restricties vanuit de ruimtelijke ordening ervoor gezorgd dat bouwbedrijven te veel nieuw commercieel vastgoed hebben gebouwd. Ontwikkelaars, beleggers en gemeenten hebben daarnaast risico’s ‘consequent onderschat’. Volgens PBL en ASRE moet het hele systeem aangepast worden, zodat het aanbod sneller reageert op de vraag.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de leegstand hoger is dan gedacht. Er blijken 2000 meer panden leeg te staan vergeleken met eerdere metingen, met een totaal oppervlak van 300.000 vierkante meter. Op 1 april 2013 was de leegstand van winkelpanden dus niet zeven maar acht procent. Ongeveer 16 procent van de huidige kantoorruimte is ook niet bezet.