Nieuwe ronde tegen woud van regels

Slechts 15 van de 19 gemeenten doen mee ……………….

De operatie in West-Brabant om overbodige en nodeloos ingewikkelde regels voor ondernemers af te schaffen of te vereenvoudigen, krijgt een vervolg. Burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht, voorzitter van de stuurgroep Regeldruk van de 18 West-Brabantse gemeenten (plus Tholen), zei dit maandag op een conferentie over de regellast voor bedrijven in de St. Janskerk in Roosendaal.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken woonde die bijeenkomst bij omdat West-Brabant geldt als voorbeeld van hoe je nutteloze regelgeving kunt lozen. De regio heeft eerst het woud van regels aangepakt. Nu gaat gekeken worden hoe de controle versoepeld en vereenvoudigd kan worden. “We willen toe naar georganiseerd vertrouwen: als een bedrijf voldoet aan de regels, komen we de eerste jaren niet meer langs”, zei Fränzel.

De West-Brabantse gemeenten zijn vier jaar geleden begonnen met het opschonen van de regels. Dat verkeert nu in het eindstadium. Acht vergunningen worden compleet afgeschaft, vijf omgezet in algemene regels en zestien versimpeld. Van een leien dakje is het allerminst gegaan. De streefdatum van 1 april is niet gehaald; dat wordt nu van de zomer. Slechts 15 van de 19 gemeenten doen mee en het aanvankelijke doel van één set van regels voor alle deelnemende gemeenten is ook niet bereikt. Toch noemde Heemskerk West-Brabant een voorbeeld voor andere regio’s. “Regels afschaffen is monnikenwerk: duwen, slepen, trekken. Hier is dat heel grondig gebeurd.” Fränzel riep hem op om ook in Den Haag de bijl in het regelwoud te zetten.

Ondernemers willen juist in deze crisistijd van ingewikkelde verordeningen af omdat die geld en tijd kosten. Maar de starre toepassing door ambtenaren is vaak een groter probleem dan de regels zelf, was in de St. Janskerk te beluisteren. Daar moet de nieuwe ronde wat aan doen.