Noodkreet ondernemers: ‘Raamsdonksveer zit potdicht’

Ondernemers trekken aan de bel over de bereikbaarheid van het centrum van Raamsdonksveer.

De ‘knip’ op de Keizersdijk. © Sjoerd Marcelissen

Daarnaast wijzen zij op een parkeerdruk. Afgelopen week belegden diverse winkeliers een bijeenkomst. Binnen enkele dagen gaat er een petitie rond als ‘signaal’ richting gemeente en politiek. 

Een van de boosdoeners zou de ‘knip’ in de Keizersdijk zijn: sinds enkele maanden staan er paaltjes, waardoor verkeer niet meer dwars door Raamsdonksveer kan. “Weg met de knip”, vindt Peter Deleij van supermarkt Albert Heijn. Mede door de werkzaamheden aan het Gangboord is de winkel momenteel nauwelijks bereikbaar. “De knip zat er al jaren geleden aan te komen, ik ben altijd tegen geweest”, meent juwelier John Stassar. “Het verkeer is zoekende. Vrachtwagens met aanhangers rijden door het centrum, moeten keren of ze gaan via het Heereplein. De routing is verkeerd.” Hij wijst op beschadiging aan de bestrating op het plein.

Parkeren
Ook stipt Stassar de parkeerdruk aan. “Die is enorm hoog.” “Op veel plekken worden steeds maar weer parkeerplekken weggehaald”, meent ook Deleij. “Raamsdonksveer zit potdicht”, is het statement van ondernemersvereniging VOG. “Misschien dat de paaltjes tijdelijk weg kunnen, nu het werk aan het Gangboord nog bezig is”, suggereert VOG-bestuurslid Marco Verbrugge. “Laten we eerst het centrum helemaal afmaken, dan kunnen we daarna kijken of de toegankelijkheid van het centrum is zoals we graag willen.”

‘Geen knip is geen Lidl’
Volgens wethouder Kevin van Oort is de knip op de Keizersdijk onlosmakelijk verbonden met de Lidl, sinds anderhalf jaar gevestigd in het centrum. “Zonder knip zou vanwege het verkeer de geluidsbelasting voor diverse woningen te hoog worden. Geen knip is geen Lidl. Het gaat om richtlijnen van de landelijke overheid. Het is onze plicht om te zorgen voor een goed woon- en leefklimaat.” Het plan voor een knip bestaat sinds 2009. “Je haalt doorgaand verkeer uit het centrum.”

Het tijdelijk weghalen van de knip ziet de wethouder niet zitten. “Dat is geen duidelijk beleid.” Wel is hij bereid om, na oplevering van het Gangboord, nog te kijken naar de parkeerdruk. “Gevoelsmatig hebben we allemaal wel het idee dat die druk hoog is. Een maatregel kan een blauwe zone zijn.”

Bron: BN De Stem