Noodwinkel Edah mag niet openen

Supermarktconcern Laurus mag de Edah-noodwinkel aan de – Emmaweg in Geertruidenberg niet in gebruik nemen. Dit is het gevolg van een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Het gemeentebestuur van Geertruidenberg verleende aan Laurus een tijdelijke bouwvergunning. De noodwinkel is in strijd met het geldende bestemmingsplan Dongeburgh. Gegarandeerd werd door zowel Laurus als de gemeente dat de uit prefab-elementen opgebouwde winkel niet langer dan vijf jaar zal blijven staan.De Raad van State vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat het pand inderdaad na vijf jaar wordt afgebroken.
Dat de gemeente met Laurus een huurovereenkomst van vijf jaar heeft gesloten voor het stuk grond aan de Emmaweg is niet genoeg, vindt de Raad van State. De winkel is twee keer zo groot als de afgebrande winkel aan de Zuidwal. De kwestie is aangezwengeld door concurrenten van Edah, C1000 van Gameren en Plus Retail B.V. uit Geertruidenberg en Raamsdonksveer. De concurrentie is er altijd vanuit gegaan dat de noodvestiging een permanente winkelvoorziening zal gaan worden.

Uit de uitspraak van de Raad van State volgt dat de gemeente ten onrechte een tijdelijke bouwvergunning heeft verleend. Voor deze tijdelijke vergunning was, in tegenstelling tot een definitieve bouwvergunning die in strijd met het bestemmingsplan wordt verleend, geen medewerking van de provincie vereist.