Nu te koop in Raamsdonksveer: vliegende auto

Vanaf vandaag te koop in Raamsdonksveer: een vliegende auto, oftewel de chirocopter. Kosten? 499.000 euro.

De PAL-V Liberty is na jaren ontwikkeling te verkrijgen, al staat-ie fysiek nog niet in Raamsdonksveer. “De eerste levering verwachten we in 2018”, zegt Marc van den Bosch, medewerker sales en marketing.

vliegende-auto

De ontwikkeling van de vliegende auto ging niet over een nacht ijs. “Het eerste, ruwe idee was er al in 1999: het kantelen van auto’s zodat het zwaartepunt anders ligt. Maar pas in 2007 is het bedrijf opgericht. Er komt simpelweg heel veel bij de productie kijken. Het is zo uniek dat je iets maakt dat geschikt is voor lucht- en autoverkeer.” Dat betekent dat de chirocopter met twee soorten verkeersstromen te maken heeft. “De certificering moet langs meerdere instanties.”

Vliegen kan dus, terwijl de chirocopter prima rijdt op de snelweg. “Je kunt van vliegveld naar vliegveld vliegen, want je kunt alleen opstijgen bij een vliegveld. Het laatste stukje naar je bestemming kun je vervolgens rijdend doen. Naast vliegvelden kun je op plekken opstijgen waar een ontheffing geldt. Een landingsbaan van 180 bij 50 meter is voldoende. Dat kan bijvoorbeeld bij een boer, maar dan moet de lokale burgemeester daarvoor toestemming hebben gegeven.”

Van de PAL-V Liberty verschijnen in eerste instantie 90 modellen. “We hebben de eerste orders al binnen. Onze verwachtingen zijn heel hoog gespannen. Vervolgens willen we een sportversie uitbrengen. Deze wordt waarschijnlijk een stuk goedkoper.”

Bekijk de film

Bron: BNdeStem.nl