Omvang crowdfunding in 2016 € 170 miljoen

Nederlandse ondernemers hebben vorig jaar €170 mln opgehaald met crowdfunding, een alternatieve vorm van financiering waarbij geldschieters direct contact hebben met een onderneming.

crowdfunding1

Hoewel crowdfunding op macroniveau een marginale rol speelt, neemt de financieringsvorm in omvang sterk toe. De stijging bedroeg bedroeg vorig jaar 33%, zo blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde adviesbureau Douw&Koren. In 2015 was met crowdfunding €128 mln opgehaald, in 2014 was dat €63 mln.

Met crowdfunding is vorig jaar de realisatie van ruim 4800 projecten en ondernemingsplannen mogelijk gemaakt. Het overgrote deel van het geld (€141 mln) ging naar naar commerciële ondernemers (1750). Het gemiddelde van € 80.500 per commerciële onderneming laat volgens Douw & Koren zien dat niet alleen startende ondernemers gebruik maken van crowdfunding. De bedragen die in de creatieve sector (films, theater) en in maatschappelijke projecten (speeltuinen) omgaan, zijn aanzienlijk lager.

Geldvoorelkaar.nl is opgestart in 2011 om groeiende MKB ondernemers meer mogelijkheden te bieden voor het verkrijgen van financiering. Inmiddels zijn ruim 1.125 MKB ondernemingen via Geldvoorelkaar.nl gefund voor bijna € 100 miljoen. Hiermee is Geldvoorelkaar.nl het grootste crowdfundingplatform in Nederland. Door crowdfunding kan bijvoorbeeld de benodigde voorraad verhoogd worden, het machinepark worden uitgebreid, personeel aangenomen worden (werkgelegenheid) of een overname gerealiseerd worden. Steeds meer groeiende MKB ondernemingen uit alle sectoren, van transport tot vastgoed, ondervinden de voordelen van crowdfunding omdat het naast financiering ook een krachtig marketinginstrument is en de betrokkenheid verhoogd.

NOOT: Vorig jaar gaf GeldVoorElkaar.nl een lezing tijdens een VOG Network Coffee. Indien daar behoefte voor bestaat dan organiseren we opnieuw een lezing voor de leden.

Bron: Geldvoorelkaar.nl