Ondernemen is topsport

Te lezen op succescoach.nl

Ondernemen ís topsport! Er zijn met andere woorden vele parallellen tussen ondernemerschap en topsport. 10 tips om de top te bereiken:

  1. Zet door om je doel te bereiken, ook als het moeilijk gaat. Het spreekt vanzelf dat je daarin je blokkades tegenkomt (je weerstanden en angsten)!
  2. Blijf gefocust op je doel. Het is de kunst en de uitdaging om óók gefocust te blijven wanneer je wordt afgeleid door de waan van de dag:-)
  3. Werk met passie. Je klanten willen geen saaie eenheidsworst. Ze willen profiteren van een uniek en authentiek product!
  4. Volg je gevoel. Wie met zijn verstand, met zijn hoofd onderneemt, komt vrijwel zeker bedrogen uit. De echte ondernemers zijn creatievelingen en geen topzware piekeraars.
  5. Durf risico’s te nemen. Uit diverse onderzoeken blijkt een significante relatie tussen de kernkwaliteiten van topondernemers en de kernkwaliteiten van topcriminelen. Topsporters vormen daar hoogstwaarschijnlijk geen uitzondering op!
  6. Plaats het geld niet voorop. Bij topsporters en ondernemers gaat het meestal niet primair om het geld. Plezier is belangrijker dan ‘pecunia’!
  7. Leer de benodigde vaardigheden te beheersen. Dit vraagt voortdurende toewijding en verbetering.
  8. Haal het beste uit jezelf. Geef jezelf voor niet minder dan 100% en biedt je klanten het beste dat je kunt bieden.
  9. Volg je idealisme en rust niet voor je ideaal bereikt is.
  10. Vindt een ervaren coach, die je vooruit helpt.