‘Ondernemen kun je niet vroeg genoeg leren’

Er komt meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. De Stichting ‘Jong Ondernemen’ krijgt daarvoor € 900.000 van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat werd maandag 10 juni 2013 bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst voor ondernemers die met hun bedrijf willen doorgroeien.

Ambitieuze ondernemers nodig voor sterke economie
‘Leren omgaan met succes, teleurstelling, winst, verlies en groei zijn vaardigheden die je al op school kunt leren,’ aldus minister Kamp van Economische Zaken (EZ). ‘Het is goed dat er in het onderwijs aandacht is voor ondernemerschap. Voor een sterke economie zijn ambitieuze ondernemers nodig. En ondernemerschap kun je niet vroeg genoeg leren.’ De financiële steun geldt voor de komende drie jaar en gaat vanaf in het schooljaar 2013-2014 in. Een van de voorwaarden voor de subsidie is dat het bedrijfsleven minimaal hetzelfde bedrag bijdraagt aan de stichting.

Van basisschool tot universiteit lessen in ondernemerschap
Dankzij de stichting ‘Jong Ondernemen’ volgen 33.000 jongeren, van de basisschool tot aan de universiteit, lessen in ondernemerschap. Het doel is om in 2017 alle scholieren en studenten aan het einde van hun studietijd tenminste één keer in aanraking te laten komen met ondernemerschap. Zo is er voor leerlingen van de basisschool een programma waarbij leerlingen, met hulp van een ondernemer, leren hoe ze een eigen bedrijf kunnen opzetten. In het MBO leren studenten onder begeleiding hoe ze daadwerkelijk een bedrijf moeten runnen.

100.000 mensen starten jaarlijks eigen bedrijf
Jaarlijks starten ongeveer 100.000 mensen een eigen bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van alle studenten overweegt om later ondernemer te worden. Eén op de acht werkenden in ons land verdient inmiddels zijn geld als ondernemer. Nederland is daarmee het meest ondernemende land van Europa.