Ondernemen ook op het Dongemond College

In 2015 slaan de VOG en Weekblad de Langstraat de handen ineen met vierwekelijks bedrijvennieuws. Het idee achter dit initiatief is om het (lokale) ondernemen nog beter in beeld te brengen. Dit artikel is één van de artikelen zoals deze week (26 februari) ook gepubliceerd in de Langstraat.

Ondernemers houden zich bezig met het ondernemerschap. Maar wat houdt ondernemerschap nu echt in? Wat maakt het zo spannend? Wat maakt het bijna verslavend? Waarom spreken ook de rijkste ondernemers zelden over ‘stoppen met werken’?

Ondernemerschap kan beschreven worden als het starten van nieuwe ontwikkelingen/bedrijvigheid waarbij de ondernemer volledige verantwoording draagt voor de resultaten. Het woord ondernemer is afkomstig van het franse woord ‘entrepeneur’ dat voor het eerst in de 19e eeuw gebruikt is door de franse econoom Jean-Baptiste Say. Ondernemerschap wordt ook omschreven als het benutten van een kans zonder je om middelen te bekommeren die je nog niet hebt.

Controle en beheersing van middelen centraat staan dus niet centraal en dat staat haaks op wat nogal eens over ondernemers wordt gedacht. Ondernemen is denken in kansen en mogelijkheden in plaats van problemen en onmogelijkheden. Een ondernemer durft bewust risico’s te nemen, treedt buiten de gebaande paden en ziet falen als leergeld:

  • 5% van de ondernemers vermijd risico’s
  • 78% neemt alleen gecalculeerde risico’s
  • maar 17% van de ondernemers is een durfal!

Een beetje ondernemer is tevens een rasoptimist. Iets dat ook blijkt uit onderzoek naar de risico’s van ondernemen. Risico’s zijn ver weg, vindt de entrepeneur. Omzetdip? Nauwelijks te verwachten. Een grote klant die failliet gaat? Niet aan de orde. Ambitieuze ondernemers zijn nodig voor een sterke economie. Ze zijn bijvoorbeeld nodig om werkgelegenheid en lokale voorzieningen te behouden en te creëren. Het is daarom goed om ondernemers te stimuleren maar ook toekomstige ondernemers verdienen stimulans. Ondernemerschap begint dan ook steeds meer aandacht in het onderwijs te krijgen.

Leren omgaan met succes, teleurstelling, winst, verlies en groei zijn namelijk (ondernemers)vaardigheden die je al op school kunt leren. Goed dan ook om te weten dat op het Dongemond College het nieuwe vak Economie en Ondernemen (E&O) wordt gegeven. Een nieuw vak dat up-to-date is en leerlingen veel/meer keuzemogelijkheden geeft.

Ondernemen is denken in kansen!