Ondernemers optimistisch over economie

Ondernemers zien licht aan het einde van de tunnel. Ze denken positiever over de economie en hun winstverwachtingen. Bovendien zijn ze bereid meer te investeren.
Dat heeft ondernemersorganisatie MKB-Nederland dinsdag gezegd op basis van een onderzoek van het NIPO. Steeds meer bedrijven denken dat hun winst de komende tijd omhoog zal gaan. In het laatste kwartaal van vorig jaar verwachtte 39 procent dat, nu ligt dit percentage op 44. Voor de omzetverwachting en het aantal opdrachten is het beeld ongeveer hetzelfde. Opvallend is het aantal ondernemers met investeringsplannen. Tweederde van de bedrijven heeft plannen om in 2006 te investeren. Het is voor het eerst in vijf jaar dat zoveel ondernemers zulke plannen hebben.

Afhankelijk van binnenlandse vraag
Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers opmerkelijk meer vertrouwen in de economie hebben gekregen. Het aantal bedrijven dat denkt dat het Nederland economisch goed zal gaan, is gestegen van 41 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 59 procent op dit moment. Ondernemingen denken daarom in meerderheid dat de werkloosheid zal afnemen. Vooral de zakelijke dienstverlening heeft positieve verwachtingen. Ondernemers in de bouw zien voor het eerst in drie jaar de zon achter de wolken. De sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag zoals horeca en toerisme en de detailhandel hebben het echter moeilijker.
Export minder rooskleurig

Ondanks de blijde verwachtingen, signaleert MKB-Nederland wel nog een aantal risico’s voor de Nederlandse economie. In hoeverre de conjunctuur verder zal aantrekken, hangt af van het herstel van de consumentenbestedingen, de olieprijs, de groei van de export en of ondernemers zich gesteund voelen door de overheid. Voor wat betreft de export is het beeld minder rooskleurig. Het aantal ondernemers dat wil gaan exporteren is ten opzicht van het laatste kwartaal van 2005 verbeterd, maar ligt onder het niveau van een jaar geleden.