Ondernemerschap stimuleren graag

De economische dynamiek is duidelijk en dit uit zich middels allerlei factoren. En natuurlijk moeten we onze ogen niet sluiten voor de bijvoorbeeld de oplopende werkloosheid of lastige kredietverlening. Maar richten we ons niet op het verkeerde? En wie zich focust op het negatieve zal dit mogelijk ook aantrekken?

Want de werkloosheid kun je niet bestrijden (mede afgaand op de ontwikkelingen op dit gebied) maar het ondernemen stimuleren kunnen we wel. Zijn we namelijk overwegend positief over de ondernemers? Wordt hij/zij met open armen ontvangen en actief geholpen wanneer de ondernemer zich ergens meldt? Waarschijnlijk niet helaas.

Ondernemen bestaat oa uit risico nemen en vernieuwen en het vermogen hiertoe lijkt terug te lopen. Te veel wordt in stand gehouden en hooguit een beetje bijgesteld. Voor echte innovaties die durf en onafhankelijkheid vereisen om te bedenken en door te voeren wordt weinig moeite meer genomen. En wanneer de moeite wel genomen wordt ondervindt de ondernemer vaak veel beperkingen en onmogelijkheden opgelegd door anderen.

Maar is hiervoor een kant en klare oplossing? Nee. Maar het ondernemerschap/het ondernemen stimuleren op een transparante en kwalitatieve wijze zou al veel verbetering kunnen brengen. Laat iedereen over zijn/haar schaduw heen stappen en op inhoud aan de slag gaan. Kan dan even duren maar het mooie is dat uiteindelijk de werkgelegenheid vanzelf zal volgen.