Ondernemerschap

Eerder gepubliceerd februari 2012 op vogweb.nl

Als ondernemers houden we ons bezig met het ondernemerschap. Maar wat houdt ondernemerschap nu echt in? Wat maakt het zo spannend? Wat maakt het bijna verslavend? Waarom spreken ook de rijkste ondernemers zelden over ‘stoppen met werken’?

Ondernemerschap kan beschreven worden als het starten van nieuwe ontwikkelingen/bedrijvigheid waarbij de ondernemer volledige verantwoording draagt voor de resultaten. Het woord ondernemer is afkomstig van het franse woord ‘entrepeneur’ dat voor het eerst in de 19e eeuw gebruikt is door de franse econoom Jean-Baptiste Say.

Het Amerikaanse ondernemersweekblad Inc definieerde ondernemerschap onlangs zo: Entrepreneurship is the pursuit of opportunity without regard to resources currently controlled. Vrij vertaald: ondernemerschap is het benutten van een kans zonder je om middelen te bekommeren die je nog niet hebt. De definitie komt echter van de Harvard Business School – waar ze juist managers opleiden. En ondernemerschap staat haaks op ‘managen’, waarbij juist controle en beheersing van middelen centraat staat.