Onderzoek veiligheidsbeleving in centrum

Er komt een onderzoek naar de veiligheidsbeleving in het centrum van Raamsdonksveer. De gemeente houdt digitale enquête. 

Wel of geen cameratoezicht in het centrum van Raamsdonksveer? De gemeente onderzoekt het. © Willem Staat

Er komt een onderzoek naar de veiligheidsbeleving in het centrum van Raamsdonksveer. De gemeente Geertruidenberg houdt vanaf eind augustus een digitale enquête, die voor alle inwoners van de gemeente is.

Onderzoek
Burgemeester Willemijn van Hees kondigde begin dit jaar een onderzoek aan naar de mogelijkheid om camera’s te hangen in het centrum van Raamsdonksveer. Zo wilde ze onder meer gegevens opvragen bij de politie. ,,We willen beter in beeld hebben wat er gebeurt. Ik wil alle gegevens zien: van inbraken tot opstootjes of wanordelijkheden. Zodat we het kunnen rechtvaardigen als we kiezen voor camera’s. Maar uit het onderzoek kan ook blijken dat er twee inbraken zijn geweest en er een keer knoflooksaus tegen de muur zat.”

Input
De digitale enquête dient ook als input voor het onderzoek naar cameratoezicht. Alle inwoners kunnen meedoen, omdat zij het winkelgebied bezoeken en gebruikmaken van de horecazaken. Ondernemersvereniging VOG pleit al enige tijd voor camera’s in het Veerse centrum. Volgens voorzitter Louis de Wit heeft het alleen maar voordelen. “Alleen zou het mooi zijn dat het initiatief vanuit de ondernemers en inwoners van het centrum zelf komt. Omdat je te maken hebt met bewoners, speelt de privacykwestie. Dat maakt het lastig.”

Voorstanders
De VOG hield eerder een poll onder ondernemers voor cameratoezicht: van de ruim honderd respondenten was zo’n 80 procent voorstander. Ook tijdens een rondje van BN DeStem onder begin dit jaar winkeliers bleken er veel voorstanders. ,,Altijd goed, in de hoop dat het veiliger wordt”, meende Rianne Tops van Brood en Meer. ,,Rolluiken zijn voor ons geen optie, veel te duur.”

,,Wij zijn voorstander”, zei Peter Deleij, manager van Albert Heijn. ,,Veiligheid is goed voor het hele winkelcentrum. Enige tijd geleden zijn er vernielingen verpleegd. Je voorkomt er veel ellende mee.” Ook Marco den Dekker (Robert’s Groente & Fruit) wees op vandalisme. ,,Elke veiligheidsmaatregel juich ik toe.”

Na de verwerking van de enquêteresultaten bepaalt de gemeente de vervolgstappen. De enquête is in te vullen via de gemeentelijke website en staat drie weken open. Inwoners die niet over internet beschikken, kunnen een papieren enquête invullen op het gemeentehuis.

Bron: BN De Stem