Ontslag voor wethouder Smits definitief

Wethouder John Smits van de gemeente Geertruidenberg is ontslagen. Een meerderheid van de VVD, CDA, PvdA en GroenLinks stemde voor de motie om Smits per direct te ontslaan. Keerpunt’74 draagt raadslid Ad van Onzenoort voor als opvolger van de wethouder. Smits kan de plaats van Van Onzenoort als raadslid dan weer innemen.
Smits kreeg alleen de steun van zijn eigen partij, Keerpunt’74 en coalitiegenoot Partij Samenwerking. De derde coalitiepartij, GroenLinks, had in mei ook voor de motie van wantrouwen gestemd en bleef bij haar standpunt. De stemverhouding was dan ook elf tegen acht.
Wethouder Smits van onder meer Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting kwam drie weken geleden in opspraak. De meerderheid van de raad – dezelfde elf raadsleden die gisteravond voor het ontslag stemden – nam een motie van wantrouwen aan omdat Smits hen niet goed zou hebben ge├»nformeerd over een bouwplan voor de plaats van de oude melkfabriek in Raamsdonk.
Spijtig
Omdat Smits zelf niet wenste op te stappen, moest de raad gisteren het ontslag uitspreken. Louise Laurijssen van de VVD diende namens haar fractie en CDA, PvdA en GroenLinks het voorstel in. Spijtig dat het zover moest komen. Gebruikelijk is dat een wethouder na een motie van wantrouwen zelf opstapt en niet hoeft te worden ontslagen. Patricia Brunklaus (GroenLinks) viel haar bij. Het is niet gebruikelijk maar we respecteren wel de keuze van de wethouder. Het gaat hier ook niet om het vellen van een vonnis. Fractievoorzitter Joop Heesters van Keerpunt’74 diende een amendement in. Hij wilde de motie van wantrouwen die eind mei werd aangenomen achteraf omzetten in een minder zware motie van afkeuring. Wethouder Smits heeft inschattingsfouten gemaakt, zijn communiceren met de raad is voor verbetering vatbaar. Hij wordt zelfs hautain en laconiek genoemd. Rechtvaardigen karaktereigenschappen een motie van wantrouwen? De eerder aangenomen motie straalt een ongenoegen uit dat past bij een waarschuwing in de vorm van een motie van afkeuring. Zijn voorstel haalde het echter niet met acht stemmen voor en elf tegen.
Herstellen
Wel deed Heesters een geslaagde poging de band met coalitiegenoot Partij Samenwerking te herstellen. Wethouder Ery Kooi heeft eind mei een motie van afkeuring gekregen die wij hebben gesteund. Die motie was achteraf gezien overbodig. Kooi (Sociale Zaken, Partij Samenwerking)) werd toen aangevallen omdat hij slecht informatie zou hebben verstrekt over de WAVA. Hij was gisteren na afloop tevreden met de woorden van Heesters. “Dat was een van mijn voorwaarden om te blijven zitten in het college”, sprak Kooi achteraf. Ook fractievoorzitter Wim Quirijnen was te spreken over Heesters. We moeten nu eerst de leden raadplegen over wat ze verder willen. Zij hebben het voor het zeggen.
Ervaring
Joop Heesters zei na de vergadering zijn fractiegenoot Ad van Onzenoort te willen voordragen als wethouder. Het is voor acht maanden, tot de komende verkiezingen. Van Onzenoort heeft veel ervaring en lijkt mij daarom de meest geschikte kandidaat. Ik hoop dat hij steun krijgt van de fracties. John Smits kan dan weer raadslid worden. Dat is mogelijk sinds de invoering van het dualisme. Hij staat nummer twee op onze kandidatenlijst en moet worden gevraagd. Waarschijnlijk zal hij ja zeggen en worden benoemd. Van Onzenoort is ook in de jaren tachtig en negentig wethouder geweest, toen nog voor het CDA. Ik heb dus wel de nodige ervaring. Acht maanden, dat red ik wel met mijn 75 jaar. We zullen eerst de ontwikkelingen maar afwachten, aldus de kandidaat-wethouder.