Onzekerheid rode draad economie

Ondanks lichte groei is onzekerheid de rode draad in het beeld van de Nederlandse economie. Dat heeft CBS-econoom Peter Hein van Mulligen vrijdag gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Van Mulligen wijst erop dat de groei dichtbij de 0 blijft en het herstel van de economie daarmee ”erg fragiel” is. ”Een kleine tegenvaller is genoeg om weer onder de 0 te komen”, aldus de CBS-econoom. In de buurlanden is een vergelijkbaar beeld te zien.

”De eurozone is het zorgenkindje van de wereldeconomie. Daarbuiten gaat het beter, zoals in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten”, aldus Van Mulligen. Nederland heeft daar last van omdat twee derde van de export naar de landen van de eurozone gaat.

De Nederlandse export naar China en de Verenigde Staten is dan ook het hardst gegroeid. De weerslag van het Oekraïne-conflict op de economie is overigens niet te zien in de macrocijfers. ”Individuele bedrijven kunnen er behoorlijk last van hebben. Maar de export naar Rusland zat al een jaar in de min”, aldus de econoom.

Ook op de arbeidsmarkt is onzekerheid nog troef. Het totale aantal banen nam vergeleken met een kwartaal eerder toe met zo’n 5.500 en het aantal vacatures met vijfduizend. Maar de banengroei komt voor een belangrijk deel bij de uitzendbureaus vandaan (een toename van bijna vijftienduizend). ”Dat is geen bestendige werkgelegenheid”, tekent Van Mulligen aan, met onzekerheid voor de mensen tot gevolg. Bovendien zijn er in de zorg, met name in de kinderopvang en de thuiszorg, harde klappen gevallen. Zo’n veertienduizend banen zijn daar verloren gegaan.