‘Op spreekuur’ over nieuwe omgevingswet

Ondernemers kunnen voortaan elke vrijdag binnenlopen bij een pop-up kantoor van de gemeente bij Alfa Accountants.

Het pop-up kantoor van de gemeente Geertruidenberg bij Alfa Accountants in Raamsdonksveer. Met Margreet Coort de Leeuw en Nicole de Kort namens de gemeente aan het werk. Op de foto ook wethouders Bert van den Kieboom en Kevin van Oort. © EDWIN WIEKENS

Ondernemers kunnen voortaan elke vrijdag met vragen en wensen binnenlopen bij een pop-up kantoor van de gemeente Geertruidenberg. Twee medewerkers zitten klaar in een ruimte bij het bedrijf Alfa Accountants in Raamsdonksveer. De bedoeling is vooral om bedrijven te helpen bij de nieuwe omgevingswet, die vanaf 2021 in werking treedt.

Deze wet gaat onder meer over regels betreft geluid, milieu, bouw en veiligheid. Waar er nu nog een flinke diversiteit aan plannen en regels is, daar moet de omgevingswet voor ‘minder papier’ en één omgevingsplan voor het Veerse bedrijventerrein Dombosch zorgen.

Flexibiliteit
Voor veel ondernemers is de nieuwe wet nog een ver-van-mijn-bed-show, vandaar dat gemeente en ondernemersclub VOG de handen ineen hebben geslagen voor het pop-up kantoor. “Flexibiliteit”, is volgens wethouder Bert van den Kieboom het toverwoord voor de toekomst.

“Stel, een bedrijf wil 7 centimeter buiten het perceel gaan bouwen, dan moet je niet direct zeggen: dat kan niet. Wij willen meedenken. Daarom willen we ondernemers vanaf het begin betrekken bij het nieuwe omgevingsplan voor Dombosch.”

Als het gaat om uitbreiding of bouw van bedrijven, kan de gemeente in de omgevingswet zelf accenten bepalen: door bijvoorbeeld minder te hameren op een maximale hoogte van panden, maar eerder op kwaliteit van een gebouw.

VOG Academy
Marco Verbrugge (VOG) noemt de omgevingswet ‘akelig belangrijk’ voor bedrijven. “Het bepaalt onder meer de waarde van je onroerend goed en het bestemmingsplan kan je de ruimte bieden om je zaak uit te breiden.”

In de aanloop naar de omgevingswet begint de VOG een eigen Academy. “Om ondernemers op te leiden voor het omgevingsplan.” Hij somt alvast wat wensen op. “Wij zien graag fatsoenlijke fietspaden, willen wat doen aan het parkeren van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs op de bedrijventerreinen en zien graag – net als het pand van Holmatro – alleen maar mooie gebouwen langs de A27.”

‘Dichter bij ondernemer’
Namens de gemeente gaan Nicole de Kort, bedrijvencontactpersoon, en projectleider Margreet Coort de Leeuw elke vrijdag plaatsnemen bij Alfa Accountants. Het bedrijf zit bij Dombosch.

“We zitten daardoor dichter bij de ondernemer, het is hier net wat makkelijker binnenstappen. Het wordt dadelijk ook vanaf de buitenkant zichtbaar dat wij hier zitten.” De inloop bij Alfa Accountants is nog voor onbepaalde tijd.

Bron: BN De Stem

Noot Bestuur VOG:
Lees ook het gezamenlijke persbericht. Klik hier voor het persbericht.