Openheid voor meer vertrouwen?

We wonen in een prima land. Wereldwijd het op twee na beste zelfs, volgens een onlangs verschenen onderzoek van de Verenigde Naties. In de jaarlijkse ranglijst op basis van factoren als welvaart, levensverwachting en onderwijsniveau deden afgelopen jaar alleen Noorwegen en Australië het beter dan Nederland. Conclusie: het gaat goed met ons……

Maar nee, daar denkt ‘de’ Nederlander anders over. De Nederlander ziet het zwart in. Een meerderheid vindt dat er van alles mis is. Met de economie, politiek, maatschappij, enz. Met zijn allen in het schuttersputje terwijl we het op twee na beste land ter wereld zijn?

Het ontbreekt aan vertrouwen. Veel wantrouwen dus dat je daadwerkelijk ziek kan maken (stress, depressies, hartproblemen, enz). En zonder interpersoonlijk vertrouwen vallen ook allerlei mooie maatschappelijke mechanismen stil. Ook hebben diverse onderzoekers een link gelegd tussen de hoeveelheid ‘sociaal kapitaal’ in een land en de kracht van zijn economie. In een land waar het onderlinge vertrouwen niet zo groot is, en mensen hun geld dus alleen aan directe familie durven te lenen, zal bijvoorbeeld een innovatief idee niet snel van de grond komen.

Laat ons dus snel omschakelen naar ‘vertrouwen’. Goed informeren is daarvoor oa een goede basis (en dan hoeft het niet eens informatie te zijn die de ontvangers inhoudelijk bevalt). Meer openheid maakt echt uit. Wantrouwen is psychologisch zwaar en de meeste mensen houden dat niet lang vol.